حتما می دانید که در زندگی زناشویی و تعاملات بین زوجین، دلخوری، رنجش، شکایت و مشاجره به چشم می خورد و اگر چنین نباشد قطعا باید نگران شد. از سوی دیگر، اگر مدام شاهد مشاجره و بحث های تکراری و فرسوده کننده باشیم، به یقین رابطه زوج به سردی گراییده و نسبت به هم بی اعتنا خواهند شد و علاقه شان نسبت به همدیگر کم و کمتر می شود.
اما آنچه در نحوه برخورد با مشکلات زناشویی باید مد نظر قرار گیرد این است که گفتگو درباره هر موضوعی آدابی دارد که اگر به همه نکات آن توجه شود پایان خوشی خواهد داشت. نکته هایی که باید به آن توجه کنیم این است که از قبل و با سیاست از پیش تعیین شده و با هدف تخریب شروع به شکوه و شکایت نکنید چون وضع را از آنچه هست بدتر می کنید. پس زوجین باید راه های یک گله گذاری خوب را آموزش ببینند. بنابراین، برای آموزش این مهارت می توان به موارد زیر اشاره کرد.
1) پیش از آنکه دلخوری خود را با همسرتان در میان بگذارید، ابتدا عین آن را روی یک برگه بنویسید. این کار باعث می شود به سهم هر یک از طرفین در به وجود آمدن این شرایط بیشتر فکر و دقت کنیم، همچنین نوشتن باعث آرامش نسبی می شود و در عین حال با یادآوری ماجرا به علت های آن بهتر آگاه می شویم.
2) پیش از گفتگو با همسرتان، هرگز موضوع را با شخص دیگری مطرح نکنید، چون یک کلاغ چهل کلاغ می شود و آن را تحویل همسرتان می دهند.
3) قصد خود را از مطرح کردن موضوع (رنجش، دلخوری و …) بگویید، مثلا رسیدن به حسن تفاهم. این را بدانید که قهرهای طولانی و بحث و جدال بیهوده است و راه به جایی نمی برد.
4) با لحن دوستانه و مشفقانه صحبت کنید، سعی کنید خشمگین نشوید، هیچگاه از لفظ تو استفاده نکنید.
5) شاید مقصر ماجرا خود شما باشید، بنابراین فقط برای رفع دلخوری اقدام به صحبت کنید و اگر تقصیری داشته اید آن را به زبان آورید و از همه مهمتر پوزش بخواهید. این عمل جو گفتگو را بهبود می بخشد و همسرتان فکر نمی کند که جلسه محاکمه است.
6) از زخم زبان، کنایه، تحقیر، تمسخر و اغراق دست بردارید چرا که وضع را بدتر از آنچه که هست می کند.
7) یک گفتگوی شایسته، از تهدید، ارعاب و حمله به دور است.
8) در حین گفتگو، هرگز همسرتان را با دیگری مقایسه نکنید و مزایای آن شخص را به رخش نکشید.
9) از دلخوری های کوچک و رنجش های کوچک شروع کنید و از گذشته یاد نکنید، فقط در صورتی که کمک کننده باشد از گذشته یاد کنید.
10) او را وادار به اعتراف و عذرخواهی نکنید. این امر غرورش را می شکند و کار را بدتر می کند.
11) از یکدندگی و لجاجت بپرهیزید.
12) اگر موضوع حل نشد، آن را به جلسه بعد موکول نمایید.
13) آشتی هایی که بخاطر آمدن مهمان، تمایلات جنسی یا اتفاقی مهم ایجاد شود، سست و بی اساس است و ماندگار نمی باشد.
و در پایان، به هر شکلی که می توانید رفع دلخوری را جشن بگیرید.
محمدرضا حمزه
مشاور خانواده کلینیک مهراز اندیشه