«پس از همه ماجراها اینک به دنبال گوش دادنم. می خواهم گوش بدهم اما نمی دانم چرا نمی شنوم؟ چرا نمی توانم گوش بدهم؟ نشانه ها این را به من می گویند که هنوز حرف های همدیگر را نمی شنویم. دعواها، بگو مگوها، بی رغبتی ها و … هنوز ادامه دارد. فکر می کنم این نشانه ها کافیست برای اینکه متوجه شوم که هنوز حرف های همدیگر را نمی شنویم. اما من نسبت به نشانه ها بیتفاوت نیستم. تصمیم گرفته ام که گوش کنم و صدایش را بشنوم و حال به دنبال راهش می گردم.»
اینها حرف های برخی از افرادی است که روابط مطلوبی با دیگران (همسر، فرزند، دوست، همکار و …) ندارند، اما تصمیم گرفته اند که روابط خود را بهبود ببخشند.
حال که تو تصمیم به تغییر داری، حال که تو می دانی که آن ساز و کارهایت دیگر اثربخش نیست، زمان مناسبی است برای اینکه به حرف های من (روانشناس) گوش دهی تا به تو بیاموزم گوش دادن را. اما هنوز مشکلی در میان است؛ نگرانم که حرف های من (روانشناس) را نیز گوش ندهی و صدایم را نشنوی. به دنبال راهی می گردم و یک قصه کوتاه به ذهنم می رسد که به تو بگویم.
«روزی روزگاری شخصی بود که با دیگران روابط مطلوبی نداشت. با همسرش دعوا، با دوستش قهر، با همکارش بگو مگو داشت. او با خودش فکر کرد و تصمیم گرفت که نزد دانایی برود. پس از ساعت ها صحبت و مشورت با فرد دانا به نتیجه ای رسید و اینگونه بیان کرد که هر گاه دیگری در حال صحبت کردن است، به این دلیل گوش می دهم که: 1- طرد نشوم، 2- او هم متقابلا به من گوش دهد، 3- اطلاعات خاصی به دست آورم و بقیه اطلاعات را نادیده بگیرم، 4- ضعف های طرف مقابلم را پیدا کنم، 5- از او منفعتی به دست آورم، 6- خوب و مهربان به نظر برسم، 7- آماده باشم تا به راحتی بتوانم او را شکست دهم و … . اینجا بود که به این نتیجه رسید که اگر به این دلایل به حرفهای دیگران گوش دهد هرگز صدایش را نخواهد شنید. از آن پس تصمیم گرفت که هر گاه دیگری (همسر، دوست، فرزند، همکار و … ) با من حرف میزند، اگر بخواهم صدایش را بشنوم به چهار دلیل من به حرف های او گوش می دهم. برای اینکه: 1- از او چیزی یاد بگیرم، 2- از حرف هایش لذت ببرم، 3- او را درک کنم، 4- به او کمک کنم و یا تسکینش دهم.» کلید اصلی گوش دادن واقعی همین چهار مورد است. اگر می خواهیم حرف هم را بشنویم و با هم پرواز کنیم، به این چهار بال نیاز داریم.
دکتر حمید بارانی، روانشناس مرکز مشاوره مهراز اندیشه
hbarani50@gmail.com